Kuchnia Indyjsko-Nepalska - Zupy
Kuchnia Indyjsko-Nepalska - Przystawki
-
Pakora
Kawałki kurczaka w panierce z mąki z ciecierzycy, smażone na głębokim oleju.
Pakora jest przekąską, która szczególną popularnością cieszy się na południu Indii. Warzywa, ser lub kawałki mięsa zanurzone w cieście i smażone na głębokim oleju stanowią osobne danie, ale mogą być też dodatkiem do innych potraw. Idealna pakora jest odpowiednio przyprawiona. Danie je się nie tylko w Indiach, ale także w Wielkiej Brytanii, w Nepalu oraz w Chinach. W Indiach pakorę można zjeść zarówno w ekskluzywnych restauracjach, jak i w ulicznych barach. -
Papadam
Chrupki chips z mąki z soczewicy.
Cienki i chrupki chips, przygotowany z mąki z ciecierzycy i doprawiony solą, olejem z orzeszków ziemnych, chili, pieprzem i czosnkiem. Na indyjskich stołach umieszczany jest zazwyczaj na początku uczty i służy podbiciu apetytu. Podawany jest samodzielnie lub też okraszony siekanymi, ostro przyprawionymi warzywami (Masala Papadam) -
Samosa 2 szt.
Kruche pierożki z nadzieniem z kurczaka, smażone na głębokim oleju.
Pierożki samosa z chrupkiego ciasta z mięsnym lub wegetariańskim farszem to najbardziej znana przekąska kuchni indyjskiej. W Indiach sprzedawane są w pociągach i na ulicznych straganach. W Polsce i na całym świecie można ich spróbować nie tylko w restauracjach z kuchnią indyjską, lecz także tych, które eksperymentują z kuchniami świata i nie ograniczają się do jednego stylu gotowania. Nadzienie jest przygotowane z ziemniaków, zielonego groszku i innych warzyw, z kolei w wersji mięsnej, w środku pierożka ląduje mielony kurczak.
Kuchnia Indyjsko-Nepalska - Przekąski Tandoori
-
Sheek Kebab
Mielona jagnięcina z czosnkiem, imbirem i indyjskimi ziołami, grillowana w piecu tadoor.
Seekh kebab to popularny w Azji Południowej rodzaj kebabu, przyrządzany z przyprawionej i mielonej jagnięciny, uformowanej w cylindry na szaszłykach i grillowane w piecu tandoor. Szaszłyki Seekh Kebab są miękkie i soczyste, doprawione wieloma przyprawami, takimi jak imbir, czosnek, zielona papryczka chilli, sproszkowane chili i garam masala, a także sok z cytryny, kolendra i liście mięty. To niesamowite danie jest pełne smaku w każdym kęsie! -
Tandoori Prawns
Krewetki tygrysie marynowane w jogurcie i indyjskich ziołach, grillowane w piecu tandoor.
Południe Indii słynie z doskonałych potraw z ryb i fantastycznych owoców morza. Jednak jedna pozycja wybija się ponad inne: Tandoori Prawns to słynne danie, które każdy niewegetarianin musi spróbować choć raz w życiu. Krewetki tygrysie są marynowane w wyjątkowej kompozycji indyjskich przypraw, soku z cytryny i jogurcie naturalnym, a następnie umieszczane w rozgrzanym do czerwoności piecu tandoor, by nadać im wyjątkowy smak, aromat i teksturę. Perfekcyjne połączenie grillowanych krewetek i marynaty sprawia, że to danie to prawdziwa uczta dla kubków smakowych – pikantne, dymne i rewelacyjnie soczyste!
Kuchnia Indyjsko-Nepalska - Dania Główne
-
Balti
Marynowany i grillowany kurczak gotowany w kremowym sosie z orzechów nerkowca.
Potrawa tradycyjnie przyrządzana z jagnięciny, pomidorów i papryki, a bazą sosu Balti jest czosnek i cebula z dodatkiem kurkumy i garam masala. Charakterystyczny smak zawdzięcza kminkowi i chilli. Balti przygotowuje się i serwuje w naczyniu o tej samej nazwie, oryginalnie pochodzącego z terenów otaczających północno-zachodnią granicę Indii. Curry serdecznie polecane przez naszego szefa kuchni! -
Butter
Kawałki grillowanego kurczaka lub jagnięciny gotowane w maślanym sosie.
Bogaty, kremowy sos na bazie pomidorów, masła i śmietanki, znany również pod nazwą Murgh Makhani. Podany z kawałkami mięsa marynowanymi w jogurcie i przyprawach, a następnie grillowanymi w piecu tandoor. Charakterystyczny smak zawdzięcza dodatkowi suszonych liści kozieradki. Butter Chicken cenione jest z uwagi na delikatny smak oraz bardzo zawiesisty i tłusty sos o oryginalnym zapachu. W zależności od regionu jest serwowany jako danie łagodne lub bardzo, bardzo pikantne. Potrawa powstała w Delhi w północnych Indiach i wywodzi się z tradycji kulinarnej Pendżabu. -
Curry
Dodatki gotowane w cebulowo-pomidorowym sosie.
Curry to angielska wersja indyjskiego słowa kaari, co oznacza po prostu sos, którym polewa się ryż lub macza w nim chleb. Słowem tym określić można zupełnie odmienne dania, różniące się od siebie praktycznie wszystkimi składnikami, ale mające wspólny mianownik – pachnący przyprawami sos. Pragniemy Wam jednak zaprezentować tradycyjny smak indyjskiego domowego curry, z licznymi, powszechnie stosowanymi w Indiach dodatkami. Są nimi warzywa, kurczak, jagnięcina, ryby lub krewetki. -
Dal Makhani
Trzy rodzaje fasoli gotowane w kremowym cebulowo-pomidorowym sosie.
Dal makhani to bezmięsna potrawa curry wywodząca się z kuchni indyjskiej. Danie to jest niskokaloryczne i jednocześnie bardzo syte. W potrawie znajdziemy soczewicę i czerwoną fasolę, a także imbir, cebulę i masło. Wyjątkową, bogatą i kremową konsystencję, zawdzięcza odpowiedniemu procesowi przygotowania. -
Jalfrezi
Kurczak gotowany w cebulowo-pomidorowym sosie o mocnym smaku papryki.
Danie pochodzi oryginalnie z Kalkuty i łączy pomidory, pikantne przyprawy, i czerwoną paprykę. Gęstemu sosowi towarzyszą najczęściej zamarynowane kawałki mięsa, lub warzyw. Słowo Jafrezi oznacza smażenie w bardzo wysokiej temperaturze. Powstanie jalfrezi przypisuje się Brytyjczykom, którzy podsmażali resztki kurczaka z dodatkiem warzyw oraz przypraw. My jednak zrywamy tutaj tradycję i serwujemy wyłącznie świeże produkty. -
Kadhai
Dodatki z papryką i chili gotowane w cebulowo-pomidorowym Kadai to pyszne, pikantne i aromatyczne danie z cebuli, pomidorów, imbiru, czosnku i świeżo zmielonych przypraw znanych jako kadai masala. Co prawda, kadai oznacza indyjski wok, który jest podstawowym elementem w każdej indyjskiej kuchni, jednak prawdziwym kluczem niezbędnym do przygotowania tego wspaniałego i bardzo aromatycznego dania, jest świeżo zmielona mieszanka odpowiednich przypraw, a następnie skrupulatna obróbka termiczna, służąca wydobyciu z nich wszystkiego, co najlepsze. -
Korma
Kremowy sos z orzechów nerkowca i kokosa.
Danie pochodzi z północnych Indii, gdzie jest podawane jako jogurtowy sos curry z dodatkiem kokosu i migdałów. Nazwa potrawy dosłownie oznacza „wolne gotowanie”. Początki dania sięgają ekspansji Wielkich Mogołów, którzy preferowali gęste, bogato doprawione dania z kurczakiem, lub jagnięciną. Dzisiaj danie to przeszło swoistą ewolucję. Smak został znacznie wzbogacony o mleko kokosowe, orzechy nerkowca i migdały. Kromę można przygotować z wieloma dodatkami i gwarantujemy, że wszystkie wersje są równie dobre! -
Madras
Bardzo pikantny cebulowo-pomidorowy sos z dodatkiem mleka kokosowego.
Nazwa dania stanowi hołd dla miasta Madras w południowych Indiach, które dziś znane jest jako Chennai. Mieszkańcy tych terenów preferują pikantne, dobrze doprawione dania, co znalazło swoje odzwierciedlenie w sposobie przygotowania potrawy. Madras zawdzięcza charakterystyczny smak obficie dodawanej musztardzie i chilli. Pikanterię potrawy potęguje czosnkowo-pomidorowy sos z dodatkiem mleka kokosowego. -
Mango Chicken
Pierś z kurczaka w słodkim sosie z mango.
Mango Chicken to niesamowicie pyszna indyjska potrawa curry. Łagodny smak zawdzięcza dzięki owocowej bazie sosu, z dodatkiem mleka kokosowego. Świeże mango nadają całemu daniu idealną słodycz i to bez choćby grama cukru. Jest coś w połączeniu mango i kurczaka, co po prostu działa. -
Palak
Szpinakowy sos z różnymi dodatkami.
Potrawy Palak to wspaniała propozycja nie tylko dla wegetarian, lecz dla każdej osoby szukającej urozmaicenia, ale jednocześnie chcą też zjeść coś bardzo zdrowego. Potrawy te łączy w sobie smak szpinaku, pomidorów, czosnku oraz przyprawy garam masala. Sami zdecydujcie z jakim dodatkiem chcecie otrzymać powyższe danie. Może zostać przygotowane w czysto wegetariańskiej wersji, z soczewicą, lub indyjskim serem Paneer, lub też kurczakiem lub jagnięciną. Pokażemy Wam, że szpinak może być wyśmienity! -
Shahi Paneer
Ser Paneer gotowany w maślanym sosie.
Shahi Paneer to delikatne danie pochodzące regionu Punjab na północy Indii. Potrawa ta łączy w sobie smak sera paneer oraz warzyw i aromatycznych przypraw. Podstawowymi składnikami sosu jest masło i śmietanka, oraz pomidory i orzechy nerkowca. “Shahi” w języku Hindi oznacza “Królewski” i co w pełni oddaje bogactwo powyższego dania. -
Tikka Masala
Marynowanowane i grillowane kostki kurczaka duszone w cebulowo-pomidorowym sosie Masala.
Tikka Masala – narodowe danie Wielkiej Brytanii. Nie bez powodu powyższa potrawa zyskała olbrzymią popularność na całym świecie. Łączy ona marynowane i grillowane kostki mięsa lub indyjskiego sera Paneer, z bardzo aromatycznym, mocnym sosem z pomidorów i cebuli. A wszystko w mieszance przypraw garam masala, imbirze, czosnku i ziarnach kolendry. Wiele brytyjskich restauracji przypisuje sobie stworzenie tej potrawy i do dziś dnia nie wiadomo, gdzie rzeczywiście powstała. Jedno jest jednak pewne – to u nas zjecie najlepszą! -
Vatti Nepal Masala
Pomidorowo-cebulowe curry z wieloma dodatkami.
Propozycja bezpośrednio od naszego szefa kuchni – pomidorowo-cebulowe curry z dodatkiem podsmażonego sera paneer, brokułów, kurczaka, jagnięciny i krewetek podane z żółtym ryżem Basmati. Idealna pozycja,
jeżeli nie wiesz, na co się zdecydować! -
Vindaloo
Mocny i pikantny sos, z posmakiem octu.
To jedno z najostrzejszych dań, które można znaleźć w indyjskim menu. Jest cenione za wyszukany dobór przypraw, który gwarantuje niezwykłe doznania kulinarne. Danie w dosłownym tłumaczeniu oznacza „wino, ocet winny i czosnek”. Tradycyjne vindaloo to kawałki mięsa gotowane z dodatkiem czerwonego wina i czosnku, ale po sprowadzeniu potrawy do regionu Goa, przez Portugalczyków, zaczęto przyrządzać ją też z dodatkiem chili. Obecnie przygotowywane jest z jagnięciny, mięsa z kurczaka, ryb, lub owoców morza. Czasami do potrawy trafia też ser Paneer.
Kuchnia Indyjsko-Nepalska - Wegańskie
-
Bengali Bangan
Bakłażan w indyjskich ziołach z sosem cebulowo-pomidorowym.
Popularne danie wegańskie z Hyderabadu, które ma charakterystyczny dla tego stanu bogaty aromat i zaskakującą mieszankę smaków. Smażone kawałki bakłażana gotowane na wolnym ogniu w bogatym sosie orzechowym na bazie kokosa to doskonały dodatek do ryżu lub dowolnego indyjskiego pieczywa. -
Channa Masala
Ciecierzyca przygotowana w kremowym sosie Masala.
Chana masala to rodzaj indyjskiego curry z ciecierzycą. Potrawa jest popularna przede wszystkim w Indiach i w Pakistanie. Danie składa się z samych warzyw i przypraw, ale jest bardzo aromatyczne dzięki cebuli, ciecierzycy, kminu, kolendry, imbiru, papryczki chilli i kolendry. -
Dal Tadka
Soczewica gotowana z cebulą, pomidorami i czosnkiem.
Dal Tadka to popularne danie z soczewicy indyjskiej, przyrządzane z masoor dal – łuskanej i rozłupanej czerwonej soczewicy. Tadka z kolei oznacza, że ugotowane danie zostało na końcu doprawione podsmażonymi na gorącym tłuszczu przyprawami. -
Tofu
Kostki tofu gotowane w różnych sosach.
Tofu jest bogate w białko, wapń i fosfor, a także fitohormony, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów i regulują poziom cholesterolu. Głównie przygotowane w sosie cebulowo-pomidorowym.
Kuchnia Indyjsko-Nepalska - Kuchnia Nepalska
-
C Momo
Pierożki MoMo z kurczakiem podane w słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem cebuli i papryki.
C MoMo to nic innego, jak klasyczne pierożki MoMo podsmażane w bogatym, cebulowo-paprykowym, pikantnym, nepalskim sosie chilli. To połączenie pobiło świat w nie mniejszym stopniu niż klasyczny Butter Chicken lub Palak Paneer. -
Chilly
Smażony kurczak gotowany z kostkami cebuli i papryki w słodko-kwaśnym sosie chili.
Chilli to pikantna i chrupiąca potrawa, mająca swoje korzenie w kuchni indochińskiej. Marynowany kurczak lub ziemniaki smażone głębokim tłuszczu i duszone w ostro-słodkim sosie wraz z dużymi kawałkami cebuli i papryki. Kurczak i ziemniaki chili mogą być przygotowane zarówno jako sucha przekąska, jak i pełnoprawne danie curry. Chrupiące na zewnątrz, soczyste w środku, pokryte aromatycznym, odpowiednio doprawionym sosem. Chilly to wszystko, czego potrzebuje człowiek do pełni szczęścia! -
Juneli Fried Rice
Nepalski ryż smażony z mieszanką warzyw, kurczakiem, lub krewetkami i przyprawami.
Smażony ryż z dodatkami w postaci warzyw i kurczaka to bardzo popularne danie w Nepalu. Szybkie w przygotowaniu, ale pełne smaków. Całe przyprawy sprawiają, że jest niezwykle aromatyczny i stanowi prawdziwą ucztę dla Waszych nosów. Jednym z najlepszych faktów jest to, że jest to bardzo lekkie danie, a dodatek soku z cytryny sprawia, że jest niezwykle orzeźwiające. -
Mountain MoMo
Pierożki z farszem z mielonego kurczaka, cebuli i czosnku, gotowane na parze.
Trwają kłótnie o to, czy to przysmak oryginalnie tybetański, nepalski czy mongolski. Naszym zdaniem to zupełnie nieważne, bo skąd by nie pochodziły – smakują wybornie! Najczęściej spotyka się je z nadzieniami z warzyw, lub z mięsa z kurczaka. Co je wyróżnia? Orientalna nuta przypraw i fakt, że gotuje się je na parze! Jest z tym trochę zachodu, więc zamiast marnować cenny czas, zapraszamy do spróbowania ich u nas! -
Mountain MoMo JHOL
Pierożki z farszem, gotowane na parze i podane z zupą.
MoMo Jhol to tradycyjna forma podania pierożków w kuchni nepalskiej. Występują one w duecie z zupą na bazie sezamu i pomidorów, popularnie zwaną Jhol Achar. Zupa doskonale uzupełnia i wzmacnia smak pierożków. MoMo Jhol najczęściej jest serwowana w porze zimowej lub deszczowej. Zakochacie się od pierwszego gryza! -
Singapoor Chowmnin
Makaron gotowany z warzywami, kurczakiem lub krewetkami, w nepalskich ziołach.
Chowmin to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni chińskiej, która na stałe zagościła na nepalskich, tybetańskich i indyjskich stołach. Smażony makaron z mięsem i warzywami łączy w sobie dwie skrajności – prostotę i wyszukany smak. Danie jest doprawione przyprawą 5 smaków, sosem sojowym, sosem chilli i olejem arachidowym. Nazwa potrawy wzięła się od makaronu, który jest stanowi bazę dania.
Kuchnia Indyjsko-Nepalska - Menu dla dzieci
-
Butter Chicken Small
Mała porcja Butter Chicken z ryżem lub chlebkiem Naan.
Niewielka, dziecięca porcja naszego popisowego dania jakim jest Butter Chicken, serwowany z ryżem lub chlebkiem Naan. Gwarantujemy, że wszystko zniknie z talerza, zanim się spostrzeżesz! -
French Fry
Frytki.
Nawet najbardziej wybredne dziecko, na dźwięk słowa “frytki” ubiera piękny uśmiech. Bądźmy szczerzy, kto z nas ich nie lubi? -
Malai Tikka
Panierowane kawałki piersi z kurczaka.
Nasza panierowana pierś z kurczaka, doprawiona łagodnymi, indyjskimi przyprawami, sprawi, że Wasze dzieci zapomną o barach szybkiej obsługi. -
Mango Chicken Small
Mała porcja Mango Chicken z ryżem lub chlebkiem Naan.
Ten słodki kurczak jest faworytem wszystkich dzieci, które odwiedziły nas, w naszym lokalu. Nie bez powodu Hindusi nazywają mango królewskim owocem!
Kuchnia Indyjsko-Nepalska - Biryani
Kuchnia Indyjsko-Nepalska - Ryż
-
Basmati Rice
Indyjski ryż Basmati przygotowany na parze. -
Pulau Rice with vegetables
Ryż basmati przygotowany z siekanymi warzywami.
Kuchnia Indyjsko-Nepalska - Chleby
-
Aloo Paratha
Chlebek indyjski nadziewany pikantnymi, duszonymi ziemiankami. -
Butter Naan
Indyjski płaski chleb, okraszony masłem. -
Garlic Roti
Roti o czosnkowym aromacie. -
Moti Naan
Placek z pszennej mąki z sezamem. -
Onion Paratha
Chlebek indyjski nadziewany cebulą. -
Peswawori Naan
Naan wypiekany razem z bakaliami. -
Plain Naan
Indyjski płaski chleb, wypiekany w piecu Tandoor.
Kuchnia Indyjsko-Nepalska - Sałatki
Kuchnia Indyjsko-Nepalska - Desery
-
Gulab Jamun
Kulki smażone na głębokim tłuszczu, podane ze słodkim syropem.
Gulab jamun jest popularnym deserem kuchni indyjskiej, który powstaje z mleka, cukru, mąki oraz syropu różanego. Ze składników tych wyrabia się gęste ciasto, a następnie smaży na głębokim tłuszczu. Danie gulab jamun przygotowywano już w średniowieczu, a swój początek miało w potrawie, którą przywieźli do Indii perscy najeźdźcy. Nazwa gulab jamun wywodzi się z perskiego „gol”, co oznacza kwiat i „āb”, które oznacza wodę, ale w tym kontekście syrop różany. Natomiast „jamun” odnosi się do indyjskiego owocu. Danie jest bardzo popularne na wszelkiego rodzaju imprezach okolicznościowych. -
Lassi
Jogurtowy milkshake z dodatkami w postaci mango, mięty lub na słono.
Lassi jest indyjskim napojem, powstającym z mleka, jogurtu oraz przypraw. Przepis powstał setki lat temu w regionie Pendżabu. Smakosze lassi uważają, że napój nie tylko chłodzi, ale też syci, dlatego traktowany jest jak „płynna przekąska”. Tradycyjna receptura przygotowania lassi zakłada, że napój powinien być doprawiony szafranem, kuminem i chilli. Lassi sprzedaje się zarówno w restauracjach, jak i na przydrożnych kramach. W Indiach napój ten można znaleźć również w sklepach, w wersji butelkowanej. -
Mango Kulfi
Indyjskie lody o smaku mango z dodatkiem bakalii.
Deser kulfi wywodzi się z kuchni Mongolskiej. Jest daniem cesarskim, a to sprawia, że przypisuje mu się w Indiach ogromne znaczenie. Nazwa deseru wywodzi się od perskiego słowa oznaczającego zadaszony kubek. Tradycyjnie kulfi serwowane były w bardzo gorące dni i miały przynieść ochłodę ciału. Lody kulfi przyprawia się aromatycznymi przyprawami – szafranem i kardamonem i serwuje w bardzo atrakcyjny sposób. Gotową masę umieszcza się w różnokształtnych foremkach. Kulfi są popularne nie tylko w Indiach, ale także w Bangladeszu, na Sri Lance, w Nepalu, Birmie i w Afganistanie.
Sushi Menu - Przystawki
Sushi Menu - Zupy
-
Miso Shiru
Tradycyjna japońska zupa na bazie pasty miso, z tofu -
Miso Salmon
Tradycyjna japońska zupa na bazie pasty miso, z łososiem
Sushi Menu - Sałatki
Sushi Menu - Nigiri
najprostsza forma podawania sushi, kulka ryżu przykryta rybą, owocem morza lub warzywem
2 kawałki
2 kawałki
Sushi Menu - Uramaki
wieloskładnikowe maki sushi z ryżem na zewnątrz
8 kawałków
8 kawałków
-
California Łosoś Pieczony
łosoś pieczony, serek, ogórek, tykwa, oshinko, sezam -
California Tuńczyk Pieczony
tuńczyk pieczony, serek, ogórek, tykwa, oshinko, sezam
Sushi Menu - Hosomaki
proste jednoskładnikowe maki, 8 kawałków
Sushi Menu - Futomaki
kilkuskładnikowe sushi owinięte wodorostem nori
6 kawałków
6 kawałków
-
Futomaki Tuńczyk pieczony
tuńczyk pieczony, sałata, serek, ogórek, tykwa, sos kabayaki, sezam
Sushi Menu - Specjały
-
Tatar z łososia w tempurze 6 szt.
polany sosem kobe i posypany porem w krążkach -
Philadephia Deluxe 8 szt.
awokado, tuńczyk surowy, tykwa, oshinko, ogórek, serek, obłożone opalanym łososiem i szczypiorkiem, polane sosem cobe na zmianę z sosem kabayaki -
Wulkan Salmon 8 szt.
opalany tatar z łososia, serek, awokado, polane sosem spicy mayo i obłożone tobiko -
Wulkan Tuna 8 szt.
opalany tatar z tuńczyka, serek, awokado, polane sosem spicy mayo i obłożone tobiko -
Philadelphia Classic 8 szt.
serek, ogórek, z góry obłożone surowym łososiem
Sushi Menu - Zestawy Sushi
-
Zestaw 7 (66szt)
6 szt Futomaki z łososiem surowym
6 szt Futomaki z krewetką w tempurze
6 szt Futomaki z pieczonym tuńczykiem
6 szt Futomaki wegetariańskie w tempurze
8 szt Uramaki z surowym tuńczykiem
8 szt Uramaki z paluszkiem surimi
8 szt Uramaki z łososiem pieczonym
6 szt Hosomaki z ogórkiem
6 szt Hosomaki z oshinko
6 szt Hosomaki z tykwą
Sushi Menu - Desery
-
Banan w cieście z lodami